Ziemniak, kartofel..."udomowiono" go ok 8 tys. lat temu.
Obecnie dieta przeciętnego mieszkańca Ziemi to ok. 33 kilogramy ziemniaków rocznie.
Dziś ja dołożyłam trochę ziemniaków do naszej diety:-)
Na początek zupa:
Kartoflanka
Potrzebujemy:
7 zimniaków
włoszczyznę
sól, pieprz
lubczyk
2 łyżki masła
4 serdelki
Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i por kroję w kostkę, zalewam wodą i dodaje masełko. Gotuje wszystko do miękkości, doprawiam. Na koniec dodaję serdelki pokrojone w półplasterki i zagotowuję.
Na talerzu dokładam łyżkę śmietany.
Zrobiłam też sałatkę...
Sałatka ziemniaczana:
Potrzebujemy:
słoik ziemniaków w plasterkach
puszkę kukurydzy
ok. 20 korniszonków
pęczek szczypiorku
łyżkę musztardy
3 jajka na twardo
majonez
sól i pieprz
A resztę serdelków nie skrojonych do zupy synek zjadł pod postacią Currywurst (serdelki podpieczone, pokrojone w plasterki, polane kutchupem i posypane obficie curry:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz