Pizza:
40g drożdży świeżych
2,5 szklanki mąki
100ml ciepłej wody
100ml ciepłego mlekasól, oregano
Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku. Wlać do przesianej mąki, doprawić i dobrze wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Na jednej połowie szynka, pomidor i bazylia, a na drugiej połowie pieczarki z cebulą i zgrillowana cukinia.
Tort bezowy:
7 białek,
2 szklanki cukru brązowego,
łyżka octu winnego.
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukier, na koniec dodajemy ocet. Pianę układamy na 2 blachy (jednakowej wielkości okręgi). Pieczemy w 150 stopniach 30 minut, a potem suszymy jeszcze 1,5 godziny w 100 stopniach.
Krem:
3 żółtka,
2 łyzki cukru,
500g mascarpone
200g serka straciatella.
Oprócz pyszności były gry planszowe, spaceru nie było, bo cały dzień padał deszcz :-(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz